Co opłaca się bardziej w Warszawie – dieta pudełkowa czy jedzenie w restauracjach?

Nie masz czasu gotować, ale chcesz się zdrowo odżywiać? Wśród rozwiązań, na jakie możesz się zdecydować, są dieta pudełkowa i stołowanie się w restauracjach. Sprawdź, która z opcji będzie dla Ciebie korzystniejsza.

Dieta pudełkowa w Warszawie – jak działają firmy oferujące takie usługi?

Cateringi pudełkowe to rodzaj prężnie rozwijających się, nowoczesnych usług gastronomicznych. Firmy cateringowe oferują dostarczanie posiłków spełniających wymogi wybranej przez klienta diety pod wskazany przez zamawiającego adres. W firmach tego typu pracują między innymi dietetycy opracowujący jadłospisy, szefie kuchni przygotowujący posiłki i kierowcy transportujący pudełka z jedzeniem specjalnymi samochodami.

 

Wybór diet pudełkowych w Warszawie jest bardzo duży. Stołeczne firmy cateringowe proponują swoim klientom różnorodne plany żywieniowe. W zależności od potrzeb można zdecydować się na wykupienie planu na miesiąc lub zamówić dietę pudełkową na cały tydzień. Pierwsza opcja jest bardziej ekonomiczna, ponieważ większość firm proponuje zniżki przy zamówieniach na dłuższy okres. Druga z kolei sprawdzi się u osób, które chcą sprawdzić, czy dany catering spełnia oczekiwania.

Dieta pudełkowa bez cukru, bezglutenowa, odchudzająca – różne warianty jadłospisów

Wiele wariantów diet pudełkowych w Warszawie oferuje np. Wygodna Dieta. W ofercie są m.in. jadłospisy: niskokaloryczny, bezglutenowy, dla diabetyków, dla sportowców, keto czy antycellulitowy. Jeśli nie jesz mięsa, możesz zamówić posiłki wegańskie lub wegetariańskie, a w przypadku osób ograniczających nabiał sprawdzi się dieta bez tego rodzaju produktów. Co ważne, w ramach cateringu od Wygodna Dieta możesz skorzystać z porady dietetyka, by jeszcze lepiej dobrać jadłospis do swoich potrzeb.

Menu pudełkowe czy jedzenie w restauracjach?

Dietę pudełkową docenisz za oszczędność czasu: korzystając z niej, nie musisz planować posiłków ani robić zakupów spożywczych. Jej zaletą jest także komfort: jedzenie jest dostarczane pod drzwi Twojego domu lub biura – nie musisz nigdzie wychodzić, by zjeść obiad czy kolację przygotowaną przez szefa kuchni. Co równie ważne, taka dieta jest dopasowana do potrzeb Twojego organizmu: ma odpowiednią kaloryczność i dostarcza wszystkie potrzebne Ci składniki odżywcze. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje menu będzie zbilansowane, upewnij się, że wybrany przez Ciebie catering oferuje konsultacje z dietetykiem.

 

Zaletą jedzenia w restauracjach – podobnie jak w przypadku diety pudełkowej – jest wygoda. Nie tylko nie musisz gotować, ale też rzadziej zmywasz i sprzątasz kuchnię. Po drugie, zamawiając danie w lokalu gastronomicznym, wybierasz spośród różnorodnych potraw i jesz to, na co akurat masz ochotę. Tak samo może być w przypadku cateringu, jeśli zamówisz dietę z wyborem menu. Niestety posiłki z restauracji rzadko są zdrowe, a większość z nich nie spełnia kryteriów specjalistycznych diet, które stosuje coraz więcej osób.

 

Jak widać, zalety jedzenia w restauracjach nie dorównują atutom korzystania z cateringu pudełkowego w Warszawie. Wybierając zarówno jedną, jak i drugą opcję, możesz spróbować różnorodnych dań: zarówno orientalnych, jak i polskich, wytrawnych przysmaków i smakowitych deserów. Catering pudełkowy jest jednak zdrowszym, wygodniejszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Zbilansowane posiłki na cały dzień przywożone są pod drzwi Twojego domu, a ich koszt jest niższy niż w przypadku dań kupowanych w stołecznych lokalach.