Kuchnia hiszpańska doceniana jest przez profesjonalnych krytyków, a w kulinarnych rankingach zazwyczaj okupuje jedno z pierwszych trzech miejsc. Dania Półwyspu Iberyjskiego są popularne również w naszym kraju, co oznacza, że w celu spróbowania hiszpańskich specjałów nie musisz nawet opuszczać Warszawy! Ciekawi Cię, na czym polega fenomen tej kuchni? Przeczytaj nasz tekst, by poznać przyczyny jej sukcesu.
Jakość składników
Absolutną podstawą są najlepsze jakościowo składniki. Kuchnia hiszpańska bazuje na lokalnych produktach. Szybki rzut oka na mapę Europy pozwala zrozumieć, że ogromne znaczenie ma tu geografia. Hiszpania ma dostęp zarówno do Morza Śródziemnego, jak i Oceanu Atlantyckiego – to z tego ostatniego wyławiane są najsmaczniejsze ryby i owoce morza. Prawdopodobnie dlatego to właśnie regiony położone nad wybrzeżem Atlantyku, jak Kraj Basków, są uznawane za najlepsze pod względem kulinarnym.
Kolejna kwestia to słońce, które w tej części kontynentu świeci naprawdę hojnie. To wymarzone warunki do uprawy warzyw, takich jak: pomidory, papryka, karczochy czy cukinia, a także owoców – drzewka figowe czy pomarańczowe nie są tu niecodziennym widokiem. Mówiąc o kuchni hiszpańskiej, nie sposób nie wspomnieć o oliwkach, produkowanej z nich oliwie czy wreszcie pieczywie, które śmiało może pretendować do miana najlepszego na świecie. Nie bez powodu chleb podaje się tu do każdego posiłku.
Prostota
Sekret autentycznego hiszpańskiego jedzenia tkwi w prostocie. Dominują tu proste połączenia, których smak zwala z nóg. Pan con tomate, czyli hit hiszpańskich śniadań, to po prostu podpieczony chleb, posmarowany startym świeżym pomidorem, polany oliwą z oliwek i oprószony solą. Tortilla de patatas to z kolei fenomenalny omlet z ziemniakami, który zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. W kuchni hiszpańskiej na próżno też szukać niespotykanych przypraw – dania najczęściej doprawia się solą, wędzoną papryką, czosnkiem czy pietruszką.
Kultura tapas i dobre towarzystwo
Gdy myślimy o kuchni hiszpańskiej, większości z nas do głowy jako pierwsze przychodzą tapas, czyli niewielkie przekąski, podawane w towarzystwie lampki wina lub szklaneczki piwa. W Hiszpanii mało kto spożywa je w pojedynkę, bo wokół jedzenia kręci się życie towarzyskie. Obok smaku liczy się też dobra atmosfera. Hiszpańska restauracja w Warszawie to zatem miejsce, które najlepiej odwiedza się z grupą przyjaciół lub kolegów z pracy – specjalna okazja jest tu niepotrzebna. Jeśli chcesz zasmakować w hiszpańskiej kuchni, na wzór Hiszpanów podejmij decyzję o wyjściu do restauracji spontanicznie.
Orzeźwiające napoje na bazie wina
Co w nikim nie budzi zdziwienia, w Hiszpanii wino zawsze idzie w parze z jedzeniem. Czerwone wino w lampce to tylko jeden ze sposobów podania tego trunku. Hiszpanie są mistrzami tworzenia przepysznych, orzeźwiających napojów na jego bazie. Za granicą najbardziej znana jest oczywiście sangria, ale w samej Hiszpanii częściej pija się tinto de verano, czyli czerwone wino z gazowaną lemoniadą i opcjonalnie vermouthem lub kalimotxo – czerwone wino zmieszane z coca-colą.