W Warszawie odbyła się kolejna edycja festiwalu, którego celem jest przybliżenie smaków i receptur tradycyjnej kuchni żydowskiej. W przeciwieństwie do znanego w naszym kraju śledzia, festiwalowe menu zawierało potrawy, które rzeczywiście można znaleźć na stołach żydowskich domostw.
Wędrówka z Muzeum Historii Żydów Polskich
Tegoroczny TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia to już piąta odsłona wydarzenia, którego organizatorem jest Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Tym, którzy udali się na spotkanie z tradycją w dniach 12 – 16 października towarzyszyło patronujące eventowi hasło Wędrówka. Dlaczego właśnie ono? Na to pytanie odpowiedział w swoim wystąpieniu dyrektor Muzeum POLIN, Zygmunt Stępiński.
Topos Żyda Wiecznego Tułacza jest dobrze znany w polskiej kulturze. Wędrówka do upragnionej ziemi obiecanej, poszukiwanie własnego, bezpiecznego miejsca na ziemi. To stały obraz, który odnajdziemy w wielu dziełach literackich czy malarskich. Nie brak go również w księgach historii. Wielka emigracja z Polski, która rozpoczęła się w drugiej połowie XIX wieku, zaowocowała nie tylko pojawieniem się Żydów w kolejnych rejonach kontynentu. Wraz z człowiekiem bowiem wędrowała jego tradycja, w tym także jedzenie i przepisy kulinarne.
Radość wspólnego spożywania
Jak zwrócili uwagę organizatorzy, mieliśmy w tym roku okazję zobaczyć, jak może do podobnej wędrówki dojść. Poszukiwanie wolności i bezpieczeństwa to silna motywacja dla odczuwającego zagrożenie człowieka. W ciągu pięciu dni festiwalowych uczestnicy przyglądali się tej podróży i podejmowali dyskusje. Jednym z tematów rozmów był sposób, w jaki potrawy zadomawiają się w nowym miejscu. Sprawdzano, które z dań zniknęły bezpowrotnie, a które powróciły w jeszcze bogatszej formie.
Odbywający się w trakcie radosnego święta Sukkot TISZ Festiwal, to okazja do poznania tradycyjnych przepisów i skosztowania oryginalnych, często już zapomnianych smaków. Podczas prowadzonych warsztatów kulinarnych miłośnicy jedzenia mogli wspólnie odkrywać tajniki kuchni Żydówki Batszewy Singer, zamieszkującej niegdyś przy ulicy Krochmalnej. Ciekawy opis jej losów stworzyły jej dzieci – Izaak Bashevis, pisarz noblista oraz jego brat Izrael Joszua i siostra Ester Kreitman.
TISZ Festiwal Jedzenia Żydowskiego to tegoroczny laureat Nagrody Dziedzictwa Europejskiego Europa Nostra 2022.