Chcesz dowiedzieć się więcej na temat historii kultowego dania, jakim jest chłodnik? Ten pyszny, orzeźwiający przysmak zyskał szeroką popularność zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Przygotuj się na podróż przez wieki, podczas której odkryjesz, jak chłodnik stał się jednym z ulubionych dań w naszych domach.
Początki chłodnika – skąd się wziął?
Historia chłodnika zaczyna się w XVI wieku, na terenach Litwy i Białorusi. Początkowo klasycznym chłodnikiem była to zupa z kiszonej kapusty, rzodkiewki oraz śmietany. Taka zupa zapewniała ochłodzenie organizmu (stąd jej nazwa) podczas gorących dni, a jednocześnie syciła i dodawała energii.
Chłodnik w Polsce
Chłodnik trafił do Polski w XVIII wieku wraz z osadnikami z Litwy. Z czasem zupa ewoluowała, a w poszczególnych regionach dodawano do niej kolejne składniki. Do podstawowej receptury zaczęto dodawać inne przysmaki, takie jak ogórek kiszony, rzepa czy burak. Dzięki tym zmianom chłodnik zyskał bardziej wyrazisty smak i kolor, dzięki czemu zyskał wielu nowych sympatyków.
Chłodnik na świecie
Mimo że chłodnik jest daniem o wschodnioeuropejskich korzeniach, zyskał on popularność na całym świecie. Efekt? Zupa znana jest w wielu krajach i w różnych wariantach (np. w Rosji przygotowuje się okroshkę, która jest bardzo podobna do naszego chłodnika, choć zawiera mięso i kwas chlebowy).
Chłodnik dziś – najpopularniejsze warianty
Obecnie spotkasz wiele wariantów chłodnika, które różnią się składnikami i sposobem przyrządzenia. Na przykład, chłodnik litewski zawiera ziemniaki, jajka i szczypiorek, podczas gdy chłodnik ukraiński jest przyrządzany z dodatkiem pomidorów. W Polsce najbardziej popularne są chłodnik staropolski oraz chłodnik z botwinki, który jest znakomitym daniem na ciepłe dni. Chłodnika możesz spróbować również w restauracji naskrajnej.pl, w które postawiono na tradycyjne przysmaki kuchni polskiej i staropolskiej.