Założyciel odznaczonej gwiazdką Michelin przez 5 lat z rzędu restauracji Senses, Andrea Camastra, zdobył kolejne wyróżnienie dla swojego warszawskiego lokalu NUTA. Restauracja ta łączy smaki kuchni włoskiej i polskiej, wprowadzając jednocześnie azjatyckie nuty. Dowiedzieliśmy się, jak znalazł się w Polsce, co go zachwyciło w polskiej kuchni i jak ją zmienia, odwiedzając jego lokal przy Placu Trzech Krzyży w stolicy.
Andrea Camastra znalazł się na liście top 100 najlepszych szefów kuchni na świecie, według prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. Jego restauracje słyną z niecodziennych interpretacji potraw. Przykłady to chłodnik czy mizeria podane jako ekskluzywna pralinka, smakowite chleby (m.in. buraczany) serwowane z zakwaszonym masłem, reinwencja pieroga ruskiego oraz ryba po grecku prezentowana jako wykwintna przystawka. Wszystko to są pomysły Camastry, który dąży do nadania lżejszego charakteru tradycyjnym, często ciężkim polskim potrawom.
– Tworzę kuchnię nieoczywistą. Moi goście poszukują wyjątkowych doświadczeń, chcą odrobiny magii, ale to, co jest najważniejsze w mojej restauracji to pojedyncza nuta smaku, z której buduję całą symfonię kulinarnych doznań. Staram się znaleźć połączenie między iluzją a rzeczywistością – mówi Andrea Camastra, szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji NUTA.